Kontaktirajte nas: na +385 51 61 89 99 ili +385 91 23 60 160 - mail:info@villasan.eu, te napravite rezervacijuREZERVACIJA

Destinacija Veli Lošinj

Povijest

sli3Otok Lošinj u Antičkom dobu je nenaseljen, a jedno vrijeme bio je trenutna biskupija, do pripojenja Krčkoj biskupiji. Prvi puta se spomije 1398 god i to u srednjem vijeku, pod nazivom Velo Selo. Najstarija je jezgra Velog Sela nastala oko romaničke crkve Sv. Nikole iz XIV st.; a izgrađena je i obrambena kula u XV st., sa koje su se branila naselja i luka. Anfiteatralno se razvija u XVII st. oko Velo Lošinjskog zaljeva. Veli Lošinj je urbano barokno mjesto sa središnjim trgom uz more, uz dvije osnovne uličice, koje vode u Velo Selo i Rovensku, gdje se razvija ribarsko naselje. Novo doba donosi uspon Malog Sela- malog Lošinja kada poćinje izgradnja brodogradilišta, te brodova na motorni pogon.

Znamenitosti

sli4Crkva Sv. Marije ( Gospe od Anđela) iz XV st. u kojoj se čuva vrijedna zbirka slika Venecijanskih majstora ( Slikari Giovanni Antonio Pellegrini, Sv. Franjo i Sv. Hildebrand F. Fontebassa, Tizzian) Župna Crkva Sv. Antuna Pustinjaka iz XVII st sagrađena od strane Mletačkog arhitekta Berenga, čiju unutrašnjost krasi kasni raskošni barok. Orgulje su rad znamenitog mletačkog majstora Gaetana Callida. Kružna Venecijanska obrambena kula iz XV st. smještena u središtu Velog Lošinja koja je štitila stanovništvo od gusarskih plačkaških pohoda, u kojoj se danas nalazi Muzejsko- galerijski prostor Kula. Hramina predstavlja ostake najstarije građevine na najvišoj točki gradića Velog Lošinja Lječilište i vila Karla Stjepana Habsburškog ( Park-botanički vrt „ Podjavori“) iz XVII st, dvorac koji je zbog bogatstva zelenila i kvalitete zraka proglašen klimatskim lječilištem i zimovalištem. Velološinjsko groblje- Crkva SV. Križa iz XIX st. smješteno uz more. Lošinjski edukacijski centar, prvi je edukacijski centar o moru na Jadranskoj obali u sklopu kojeg se održavaju radionice o morskom eko sustavu.

Plaže

sli1Plaža Zagrebačka
Betonska plaža ispod Lungomare staze koja povezuje Veli Lošinj s uvalom Rovenska, te pruža pogled na otoke Oruda i Palacol kao i planinski lanac Velebit

sli2Plaža Punta
Kamena plaža koja se nalazi ispred Vitality hotela Punta, nositelj plave zastave kao dokaza visoke kvalitete mora i okoliša. U blizini su brojni sportski sadržaji, od teniskih terena, umjetnih stjena za penjanje, škole skijanja na vodi, bazeni te najam bicikala.

Plaža Rovenska
Šljunčana plaža smještena u istoimenoj ribarskoj uvali Rovenska uz borovu šumu gdje prolazi Lungomare staza koja vodi do Velog Lošinja.